עם הגעת העונה החורפית של השנה, רבים מאיתנו נוטים לשינויים בהרגלי התזונה. עקב ההשפעה הישירה של העונה על הירידה ברמת הפעילות הגופנית היום יומית ועלייה בכמות המזון שאנו צורכים, אצל רובנו עלייה של 2-3 ק"ג מיוחסת לדבר שבשגרה. מאחר שלרוב אותם קילוגרמים כביכול "בלתי נראים", מתחת לערמת השכבות החורפית, אנו לא תמיד מבחינים בהם או נוטים לא לייחס להם חשיבות בדימוי הגוף שלנו.
קיימות מספר סיבות ל"השמנת החורף":
• בימות החורף,נוכחותנו בבית עולה. שעות הצפייה בטלוויזיה, שעות המחשב ושעות השעמום ה"מתות", נותנות את אותותיהן באכילה אינטנסיבית, המלווה לרוב במזונות דחוסי קלוריות כדוגמת בצקים, חטיפים ושוקולדים.
• הטמפרטורות הנמוכות גורמות לנו צורך להתחמם. קיימות מספר דרכים לכך: אמבטיה חמה, התכרבלות מתחת לפוך, ונכון, גם אכילה היא דרך התחממות. ובכל זאת רובנו פונים לאוכל בשל זמינותו.
• רמות הסרטונין, המווסתות מאור השמש, יורדות במוחנו בחורף. קיצור שעות ההארה בתקופה זו של השנה גורמת לירידה ברמות הורמון זה, וכתוצאה ישירה מביאה לדחף מוגבר לפחמימות, קרי: לחם, בצקים, בייגלה, חטיפים, שוקולד וכו'.
כיצד לעבור את עונת החורף ללא עלייה במשקל?
• השתדלו ללבוש בגדים צמודים ומחמיאים גם בעונה זו של השנה, על מנת שתרגישו את גופכם, ותמנעו מהזנחת ק"ג מיותרים.
• הנטייה הטבעית בחורף היא לאכול ארוחות חמות, לרוב מבושלות, העוזרות לאזן את תחושת הקור המלווה אותנו. אכילת מזונות חמים דלי קלוריות מהווים פתרון נהדר, דוגמת מרקים, תבשילים, ירקות מבושלים ועוד. הקפידו על כמות השמן בבישולים והשתדלו להמעיט בו.
• תוכלו להתחיל כל ארוחה במרק, וכך תהיו פחות רעבים בזמן הארוחה עצמה וכן תוסיפו נוזלים חשובים לגופכם. רצוי שהמרקים יהיו מבוססים ברובם על ירקות, שכן מרקי קטניות לדוגמא (מרקי שעועית, עדשים וכד'), הנם עתירי קלוריות יחסית, ונחשבים כארוחה בפני עצמם.
• הקפידו על שילוב של ירקות מבושלים בתפריט היומי, שהינם בעלי ערך קלורי נמוך וניתן לאכול מהם בשפע יחסית, כגון: דלעת, דלורית, קישואים, גזר, כרוב, ברוקולי וכרובית.
• תוכלו להפוך כל דבר שאתם אוכלים בקיץ, למזון המתאים יותר לחורף מבחינת הטמפרטורה בה הוא מוגש לגוף, כדלקמן:
- חלב חם במקום חלב קר
- צנימים במקום לחם
- דייסת קוואקר במקום דגני בוקר
- ירקות מבושלים או מאודים במקום סלט ירקות
- תפוח עץ עם קינמון בתנור במקום גלידה
• תיבול נכון של המזון קשור גם כן לחימום הגוף. התבלינים המעודדים תחושה זו: קינמון, ג'ינג'ר וכמון.
• הקפידו על צריכת פירות וירקות טריים, העשירים בויטמינים ומינרלים, שנועדו לחיזוק הגוף. דווקא בעונת החורף, בה הנטייה הטבעית של הגוף היא להתקררויות, שפעות וחולשות צריכתם חשובה ביותר. על כן, הפתרון הוא בהוצאת מאכלים אלו אל מחוץ לטמפרטורת המקרר כשלוש שעות לפני האכילה וניתן אף למשך כל היום, דבר שיזמין יותר את גופנו לצרוך מזונות אלו.
• בשעות אחר הצהריים והערב, כשמחשיך ומתקרר, והנטייה היא להתחיל במסכת הנישנושים, חתכו פלטת פירות או ירקות העונה ונשנשו מהם.
• הקפידו על שתייה במהלך כל היום, גם כשאינכם צמאים. בחורף, רובנו, חשים פחות צמא ואנו עלולים להתייבש מבלי להרגיש, במיוחד כשאנו מפעילים אמצעי חימום חשמליים דוגמת תנור ומזגן, אשר פולטים אויר חם ויבש וגורמים לנו לאבד נזולים מבלי שנרגיש. יש לשתות 8 כוסות מים ביום לפחות.
• אלו שמתקשים לשתות מים, ובעיקר בעונה זו של השנה, יכולים להיעזר בשתיית משקאות חמים בין הארוחות כמו תה, תה צמחים וחליטות, היעילים בחימום הגוף וחיזוק המערכת החיסונית, כגון: קינמון, שומר, קמומיל, מרוה, סמבוק, אכיניצאה.
• עסקו בפעילות גופנית, כדרך לשריפת הקלוריות ולחימום הגוף. מומלץ מאוד, בחורף ובכלל, לצאת ולהתעמל בקבוצות, להנות מהמפגש החברתי, מהאינטרקציה ומהמוטיבציה המשותפת, שמהווים מסגרת תומכת המאפשרת להתמיד.
לסיכום, תכנון נכון של שעות היממה, הערכות עם מאכלים נכונים, העמדת סיר מרק באופן קבוע ושילוב הספורט יכולים למנוע את אותה עלייה מיותרת של מספר הקילוגרמים, לשמור על בריאות הגוף והנפש ולהעניק תחושת חיוניות גם בעונה הקרה של החורף.
מאמר נכתב ע"י גלית פרי, סמנכ"ל ומנהלת מחלקת ההדרכה של סטודיו C, בעלת תואר B.Ed בחינוך גופני ואיילת נדיב, דיאטנית קלינית M.Sc, אחראית מקצועית מחלקת דיאטה ברשת סטודיו Cלחומרים נוספים בנושא תזונה ופעילות גופנית http://www.studioc.co.il/